آخرین بروزرسانی 6 روز قبل

مربیگری معکوس (Reverse Mentoring) چیست؟

Reverse Mentoring: یاد گرفتن از جوان‌ترها، برای مدیران با تجربه‌تر!

سلام به همه! توی این مقاله می‌خوایم در مورد یه موضوع خیلی جالب و کاربردی صحبت کنیم: Reverse Mentoring یا همون منتورینگ معکوس. شاید باورتون نشه، ولی گاهی اوقات بهترین راه برای یاد گرفتن چیزهای جدید، گوش دادن به حرف‌های کسانیه که سن و سال کمتری دارن ولی اطلاعات‌شون خیلی به‌روزه.

Reverse Mentoring چی هست؟

Reverse Mentoring یه جور برنامه‌ست که توش یه فرد جوان‌تر (معمولا یه کارمند یا دانشجو) نقش منتور یا مربی رو بازی می‌کنه و یه فرد با تجربه‌تر (معمولا یه مدیر یا یه کارشناس ارشد) نقش یادگیرنده رو. این دقیقا برعکس منتورینگ معمولیه که توش فرد با تجربه‌تر دانش و تجربه‌ش رو با فرد جوان‌تر به اشتراک می‌ذاره.

فکرش رو بکنید! یه مدیر با 20 سال سابقه کار ممکنه توی استفاده از شبکه‌های اجتماعی یا نرم‌افزارهای جدید خیلی وارد نباشه. در حالی که یه کارمند 22 ساله ممکنه تمام فوت و فن‌های اینستاگرام و تیک‌تاک رو بلد باشه و بتونه به مدیرش کمک کنه تا با دنیای آنلاین بهتر ارتباط برقرار کنه.

چرا Reverse Mentoring مهمه؟

دنیای امروز خیلی سریع داره تغییر می‌کنه. تکنولوژی، فرهنگ‌ها، و حتی روش‌های انجام کارها هر روز دارن به‌روز میشن. برای اینکه یه شرکت یا یه سازمان بتونه با این تغییرات همگام بشه، باید از همه ظرفیت‌هاش استفاده کنه، حتی ظرفیت‌های پنهان توی کارمندهای جوان‌تر.

  • یادگیری تکنولوژی‌های جدید: کارمندهای جوان‌تر معمولا توی استفاده از جدیدترین تکنولوژی‌ها خیلی ماهرن.
  • درک بهتر نسل جدید: مدیرها می‌تونن با گوش دادن به کارمندهای جوان‌تر، دید بهتری نسبت به خواسته‌ها و نیازهای نسل جدید پیدا کنن.
  • افزایش تعامل بین نسل‌ها: Reverse Mentoring باعث میشه که کارمندهای جوان‌تر و مدیرها با همدیگه نزدیک‌تر بشن و اعتمادشون به همدیگه بیشتر بشه.
  • توسعه مهارت‌های رهبری: مدیرهایی که توی Reverse Mentoring شرکت می‌کنن، یاد می‌گیرن که چطور به حرف‌های دیگران گوش بدن، بازخورد بدن، و از دانش دیگران استفاده کنن.

Reverse Mentoring چطوری کار می‌کنه؟

برنامه‌های Reverse Mentoring معمولا یه سری مراحل مشخص دارن:

  1. انتخاب منتور و یادگیرنده: باید افرادی رو انتخاب کرد که هم علاقه‌مند به شرکت توی این برنامه باشن و هم بتونن به همدیگه کمک کنن.
  2. تعیین اهداف: قبل از شروع برنامه، باید مشخص کرد که هدف از این منتورینگ چیه. مثلا، هدف می‌تونه یادگیری یه نرم‌افزار خاص یا درک بهتر یه موضوع خاص باشه.
  3. برگزاری جلسات منظم: منتور و یادگیرنده باید به صورت منظم با همدیگه جلسه داشته باشن و در مورد موضوعات مورد نظر صحبت کنن.
  4. ارزیابی نتایج: بعد از یه مدت مشخص، باید نتایج برنامه رو ارزیابی کرد و دید که آیا به اهداف مورد نظر رسیده‌ایم یا نه.

مثال‌هایی از Reverse Mentoring

خیلی از شرکت‌های بزرگ دنیا از Reverse Mentoring استفاده می‌کنن. برای مثال، شرکت جنرال الکتریک (GE) یه برنامه Reverse Mentoring داره که توش مدیرهای ارشد با کارمندهای جوان‌تر در مورد شبکه‌های اجتماعی و تکنولوژی‌های دیجیتال یاد می‌گیرن. این برنامه به مدیرهای GE کمک کرده تا بتونن با مشتری‌ها و کارمندهاشون بهتر ارتباط برقرار کنن.

یه مثال دیگه، یه مدیر بازاریابی رو در نظر بگیرید که میخواد کمپین تبلیغاتی جدیدی رو توی تیک‌تاک شروع کنه. این مدیر میتونه از یه کارآموز 20 ساله که عاشق تیک‌تاکه کمک بگیره تا بهترین استراتژی رو برای این کمپین طراحی کنه. اینجوری، مدیر بازاریابی میتونه از دانش و تخصص کارآموز استفاده کنه و یه کمپین موفق رو به راه بندازه.

جدول مزایا و معایب Reverse Mentoring

مزایا معایب
یادگیری تکنولوژی‌های جدید ممکنه مدیرها احساس ناراحتی کنن از اینکه از یه کارمند جوان‌تر یاد بگیرن.
درک بهتر نسل جدید ممکنه کارمندهای جوان‌تر نتونن به خوبی دانش خودشون رو به مدیرها منتقل کنن.
افزایش تعامل بین نسل‌ها ممکنه جلسات Reverse Mentoring وقت زیادی رو از مدیرها بگیره.
توسعه مهارت‌های رهبری لازمه که سازمان فرهنگ پذیرش و استقبال از یادگیری معکوس را داشته باشد.

یه نکته مهم این هست که Reverse Mentoring فقط برای یادگیری تکنولوژی نیست. می‌تونه در مورد هر موضوعی باشه که یه فرد جوان‌تر توش تخصص داره و یه فرد با تجربه‌تر می‌خواد در موردش بیشتر یاد بگیره. برای مثال، یه مدیر می‌تونه از یه کارمند جوان‌تر در مورد فرهنگ‌های مختلف، دیدگاه‌های سیاسی، یا حتی مسائل اجتماعی یاد بگیره.

نتیجه گیری

Reverse Mentoring یه ابزار قدرتمنده که می‌تونه به سازمان‌ها کمک کنه تا با تغییرات سریع دنیای امروز همگام بشن. با استفاده از دانش و تخصص کارمندهای جوان‌تر، مدیرها می‌تونن مهارت‌های خودشون رو بهبود بدن، دید بهتری نسبت به نسل جدید پیدا کنن، و تعامل بین نسل‌ها رو افزایش بدن. پس اگه شما هم یه مدیر با تجربه هستید، بهتون پیشنهاد می‌کنم که یه Reverse Mentoring رو امتحان کنید. شاید از اینکه چقدر چیزهای جدید می‌تونید یاد بگیرید، سورپرایز بشید! مطمعن باشید به نفعتونه.

امید وارم این مقاله به شما کمک کرده باشه تا با مفهوم Reverse Mentoring بیشتر آشنا بشید. اگه سوالی داشتید، حتما بپرسید.

کلمات کلیدی

Reverse Mentoring، منتورینگ معکوس، یادگیری، مدیران، تکنولوژی، نسل جدید، تعامل، رهبری، سازمان، کارمندان، دانشجو، مربی، یادگیرنده، اینستاگرام، تیک‌تاک

Reverse Mentoring برای چه کسانی مناسبه؟
برای همه کسانی که می‌خوان چیزهای جدید یاد بگیرن و با تغییرات دنیای امروز همگام بشن. به خصوص برای مدیران و کارشناسان ارشد که می‌خوان مهارت‌های خودشون رو بهبود بدن و دید بهتری نسبت به نسل جدید پیدا کنن.
چطوری یه برنامه Reverse Mentoring رو شروع کنیم؟
اول باید اهداف خودتون رو مشخص کنید. بعد باید افرادی رو انتخاب کنید که هم علاقه‌مند به شرکت توی این برنامه باشن و هم بتونن به همدیگه کمک کنن. بعد از اون، باید جلسات منظم برگزار کنید و نتایج برنامه رو ارزیابی کنید.
آیا Reverse Mentoring فقط برای یادگیری تکنولوژی مناسبه؟
نه، Reverse Mentoring می‌تونه در مورد هر موضوعی باشه که یه فرد جوان‌تر توش تخصص داره و یه فرد با تجربه‌تر می‌خواد در موردش بیشتر یاد بگیره. برای مثال، می‌تونه در مورد فرهنگ‌های مختلف، دیدگاه‌های سیاسی، یا حتی مسائل اجتماعی باشه.
مزایای Reverse Mentoring برای کارمندان جوان‌تر چیه؟
Reverse Mentoring به کارمندان جوان‌تر این فرصت رو میده که دانش و تخصص خودشون رو با دیگران به اشتراک بذارن، مهارت‌های ارتباطی خودشون رو بهبود بدن، و اعتماد به نفس خودشون رو افزایش بدن. همچنین، این برنامه می‌تونه بهشون کمک کنه تا با مدیرها و کارشناسان ارشد ارتباط بهتری برقرار کنن و در سازمان جایگاه بهتری پیدا کنن.

به اشتراک گذاشتن این مطلب در شبکه های اجتماعی

امتیاز شما به این مطلب

امتیاز: 5 از 5 (مجموع 1 رای)

اولین نفری باشید که در مورد این مقاله نظر می دهید!

8289- V2
Terms & Conditions | Privacy Policy

techfeed.ir© 2024 All rights reserved