آخرین بروزرسانی 1 ماه قبل

تحمل گسل بیزانس واگذار شده (DBFT) چیست؟

Delegated Byzantine Fault Tolerance (dBFT) چیست؟

سلام به همه دوستان. امروز میخواهیم در مورد یک موضوع جالب در دنیای بلاک‌چین صحبت کنیم: Delegated Byzantine Fault Tolerance یا به اختصار dBFT. این اصطلاح ممکنه اولش یک کم پیچیده به نظر برسه، ولی نگران نباشید، سعی میکنیم خیلی ساده و روان توضیح بدیم.

تصور کنید یک گروه دارید که باید در مورد یک موضوع مهم تصمیم بگیرند. اما متاسفانه بعضی از اعضای گروه ممکنه اشتباه کنند، یا حتی عمدا اطلاعات نادرست بدهند. این مشکل، مشکلی هست که در سیستم‌های کامپیوتری هم وجود داره، به خصوص در سیستم‌های غیرمتمرکز مثل بلاک‌چین. dBFT یک راه حل برای این مشکل هست.

به عبارت ساده‌تر، dBFT یک روش برای رسیدن به توافق در یک شبکه هست، حتی اگر بعضی از اعضای شبکه درست کار نکنند (به این اعضا میگن Byzantine). این روش به بلاک‌چین کمک میکنه که امن و قابل اعتماد باشه، چون حتی اگر تعدادی از کامپیوترها خراب بشوند یا هک شوند، باز هم شبکه میتونه به درستی کار کنه.

چطور کار میکنه؟

dBFT از یک سیستم رای گیری استفاده میکنه. در هر دور رای گیری، تعدادی از اعضای شبکه به عنوان "نماینده" انتخاب میشن. این نماینده‌ها مسئول تایید تراکنش‌ها و ایجاد بلاک‌های جدید هستند. وقتی یک تراکنش انجام میشه، این نماینده‌ها باید در مورد معتبر بودن تراکنش به توافق برسند. اگر اکثریت نماینده‌ها با تراکنش موافق باشند، تراکنش تایید میشه و به بلاک‌چین اضافه میشه.

نکته مهم اینه که فقط نماینده‌ها حق رای دادن ندارند. هر کسی که در شبکه شرکت داره (مثلا کسی که توکن‌های اون بلاک‌چین رو داره) میتونه به نماینده‌های مورد اعتماد خودش رای بده. به این ترتیب، انتخاب نماینده‌ها یک فرآیند دموکراتیک هست و همه میتونند در اون شرکت کنند.

برای اینکه بهتر متوجه بشید، یک مثال ساده میزنیم. فرض کنید یک بلاک‌چین داریم که برای پرداخت‌های آنلاین استفاده میشه. وقتی شما یک مبلغ رو به کسی پرداخت میکنید، این تراکنش باید توسط نماینده‌ها تایید بشه. اگر بیشتر از دو سوم نماینده‌ها تایید کنند که شما واقعا این مبلغ رو دارید و میخواید پرداخت کنید، تراکنش تایید میشه و پول به حساب طرف مقابل واریز میشه.

مزایای dBFT

  • سرعت بالا: dBFT نسبت به روش‌های قدیمی‌تر توافق، مثل Proof-of-Work (که بیت‌کوین از اون استفاده میکنه)، خیلی سریع‌تره. چون فقط تعداد محدودی نماینده در فرآیند تایید تراکنش‌ها شرکت میکنند، لازم نیست همه کامپیوترهای شبکه در مورد یک تراکنش نظر بدن.
  • امنیت بالا: dBFT در برابر حملات مختلف خیلی مقاومه. حتی اگر تعدادی از نماینده‌ها خراب بشوند یا هک شوند، باز هم شبکه میتونه به درستی کار کنه.
  • مصرف انرژی کم: dBFT انرژی خیلی کمتری نسبت به Proof-of-Work مصرف میکنه. این باعث میشه که برای محیط زیست بهتر باشه و برای سیستم‌های با باتری هم مناسب‌تر باشه.

مقایسه با Proof-of-Work

شاید بپرسید چه فرقی بین dBFT و Proof-of-Work هست؟ جدول زیر این تفاوت‌ها رو نشون میده:

ویژگی Delegated Byzantine Fault Tolerance (dBFT) Proof-of-Work (PoW)
سرعت تراکنش بالا پایین
مصرف انرژی کم زیاد
امنیت بالا بالا
نحوه رسیدن به توافق رای‌گیری توسط نمایندگان حل مسائل پیچیده ریاضی

یک مثال کد (خیلی ساده شده)

این کد پایتون فقط یک نمایش خیلی ساده از ایده رای‌گیری در dBFT هست و نباید به عنوان یک پیاده‌سازی واقعی استفاده بشه:

# لیست نمایندگان
delegates = ["Delegate1", "Delegate2", "Delegate3", "Delegate4", "Delegate5"]

# لیست رای های نمایندگان (True یعنی تایید، False یعنی رد)
votes = {
    "Delegate1": True,
    "Delegate2": True,
    "Delegate3": True,
    "Delegate4": False,
    "Delegate5": True
}

# محاسبه تعداد رای های موافق
approve_count = sum(1 for vote in votes.values() if vote)

# محاسبه آستانه مورد نیاز (بیش از دو سوم)
threshold = (len(delegates) * 2) / 3

# بررسی اینکه آیا تراکنش تایید شده یا نه
if approve_count > threshold:
    print("تراکنش تایید شد!")
else:
    print("تراکنش رد شد!")

این فقط یک مثال خیلی ساده برای نشان دادن مفهوم رای‌گیریه. در یک سیستم واقعی، فرآیند خیلی پیچیده‌تره و شامل مکانیسم‌های امنیتی زیادی میشه.

خلاصه

Delegated Byzantine Fault Tolerance یک راه حل هوشمندانه برای رسیدن به توافق در شبکه‌های غیرمتمرکزه. این روش به بلاک‌چین کمک میکنه که سریع‌تر، امن‌تر و کم‌مصرف‌تر باشه. با اینکه ممکنه اسمش یک کم ترسناک به نظر برسه، ولی در واقع یک ایده ساده و کاربردیه که میتونه آینده بلاک‌چین رو تغییر بده. اما توجه کنید که هیج سیستمی بی نقص نیس.

امیدوارم این مقاله تونسته باشه به شما کمک کنه که dBFT رو بهتر درک کنید. اگر سوالی داشتید، حتما بپرسید!

کلمات کلیدی:

  • dBFT
  • Delegated Byzantine Fault Tolerance
  • بلاک‌چین
  • توافق
  • نماینده
  • رای‌گیری
  • Proof-of-Work
dBFT دقیقا چیه؟
dBFT یک الگوریتم توافق هست که به شبکه بلاک‌چین اجازه میده حتی اگر تعدادی از شرکت‌کننده‌ها (نودها) درست کار نکنند (یا مخرب باشند) به درستی به کار خودش ادامه بده.
چه فرقی با Proof-of-Work داره؟
Proof-of-Work نیاز به انرژی زیادی برای حل مسائل پیچیده ریاضی داره، در حالی که dBFT از رای‌گیری توسط نماینده‌ها استفاده میکنه و انرژی خیلی کمتری مصرف میکنه. همچنین dBFT معمولا تراکنش‌ها رو سریع‌تر تایید میکنه.
چطور نماینده‌ها انتخاب میشن؟
نماینده‌ها معمولا توسط دارندگان توکن‌های اون بلاک‌چین انتخاب میشن. هر کسی میتونه به نماینده‌های مورد اعتماد خودش رای بده.
اگر نماینده‌ها خراب بشن چی میشه؟
dBFT طوری طراحی شده که حتی اگر تعدادی از نماینده‌ها خراب بشن یا هک بشن، باز هم شبکه میتونه به درستی کار کنه. چون برای تایید یک تراکنش، نیاز به تایید اکثریت نماینده‌ها هست، نه همه اونها.
آیا dBFT فقط برای بلاک‌چین استفاده میشه؟
بله، در حال حاضر بیشتر در بلاک‌چین استفاده میشه، اما اصول اون میتونه در سیستم‌های غیرمتمرکز دیگه هم به کار بره.
مخفف Delegated Byzantine Fault Tolerance چیست؟
مخفف Delegated Byzantine Fault Tolerance کلمه dBFT می باشد.
dBFT مخفف چیست؟
dBFT مخفف Delegated Byzantine Fault Tolerance می باشد.

کلمه dBFT مخفف چیست؟

وقتی به dBFT به عنوان مخفف Delegated Byzantine Fault Tolerance اشاره می کنیم، منظور این است که dBFT با گرفتن حروف اولیه هر کلمه مهم در Delegated Byzantine Fault Tolerance تشکیل می شود. این فرآیند عبارت اصلی را به شکلی کوتاه تر و قابل مدیریت تر فشرده می کند و در عین حال معنای اصلی خود را حفظ می کند. بر اساس این تعریف، dBFT مخفف Delegated Byzantine Fault Tolerance است.

به اشتراک گذاشتن این مطلب در شبکه های اجتماعی

امتیاز شما به این مطلب

امتیاز: 5 از 5 (مجموع 1 رای)

اولین نفری باشید که در مورد این مقاله نظر می دهید!

3356- V13
Terms & Conditions | Privacy Policy

techfeed.ir© 2024 All rights reserved