آخرین بروزرسانی 2 ماه قبل

پروتکل دروازه داخلی (IGP) چیست؟

پروتکل دروازه داخلی (IGP) چیست؟ راهنمای جامع و آسان

سلام دوستان، توی این مقاله می‌خوایم در مورد یه موضوع مهم در دنیای شبکه‌های کامپیوتری صحبت کنیم: پروتکل دروازه داخلی یا همون IGP. شاید اسمش یکم پیچیده به نظر برسه، ولی نگران نباشید! سعی می‌کنم خیلی ساده و روون براتون توضیح بدم تا کامل متوجه بشید IGP چیه و چه کاربردی داره.

تصور کنید یه شهر بزرگ رو که کلی خیابون و کوچه داره. هر کدوم از این خیابون‌ها یه مسیر برای رسیدن به یه مقصد خاص هستن. حالا فرض کنید شما می‌خواید از یه نقطه شهر به یه نقطه دیگه برید. چطور مسیری رو انتخاب می‌کنید؟ احتمالا سعی می‌کنید کوتاه‌ترین و سریع‌ترین مسیر رو پیدا کنید، درسته؟

دقیقا همین ایده پشت IGP هست. توی یه شبکه کامپیوتری، IGP به روترها کمک می‌کنه تا بهترین مسیر رو برای ارسال داده‌ها به مقصدهای مختلف پیدا کنن. روترها مثل تابلوهای راهنمایی رانندگی توی شهر عمل می‌کنن و بسته‌های داده رو به سمت مقصدشون هدایت می‌کنن.

به طور خلاصه، IGP یه مجموعه‌ای از قوانین و الگوریتم‌هاست که به روترها اجازه می‌ده تا اطلاعات مربوط به توپولوژی شبکه (یعنی چیدمان و ارتباطات بین روترها) رو با هم به اشتراک بذارن و بهترین مسیرها رو برای ارسال داده‌ها محاسبه کنن. این کار باعث می‌شه که داده‌ها سریع‌تر و کارآمدتر به مقصدشون برسن.

حالا بیاید یکم دقیق‌تر بشیم و ببینیم انواع مختلف IGP چه ویژگی‌هایی دارن:

نوع IGP توضیحات مزایا معایب
RIP (Routing Information Protocol) یکی از قدیمی‌ترین و ساده‌ترین پروتکل‌های IGP. اطلاعات مسیریابی رو به صورت دوره‌ای (مثلا هر 30 ثانیه) ارسال می‌کنه. ساده و آسون برای پیاده‌سازی. برای شبکه‌های بزرگ مناسب نیست. همگراش کندی دارع.
OSPF (Open Shortest Path First) یه پروتکل پیشرفته‌تر و پیچیده‌تر که برای شبکه‌های بزرگ مناسبه. از یه الگوریتم پیچیده برای محاسبه بهترین مسیرها استفاده می‌کنه. برای شبکه‌های بزرگ خیلی خوب کار می‌کنه. همگرایی سریعی داره. پیاده‌سازی و پیکربندی‌اش پیچیده‌تره.
EIGRP (Enhanced Interior Gateway Routing Protocol) یه پروتکل اختصاصی سیسکو که ترکیبی از ویژگی‌های RIP و OSPF رو داره. همگرایی سریع و مصرف کم منابع. فقط روی تجهیزات سیسکو کار می‌کنه (البته الان به صورت استاندارد هم وجود دارد).

همونطور که می‌بینید، هر کدوم از این پروتکل‌ها مزایا و معایب خاص خودشون رو دارن. انتخاب اینکه کدوم پروتکل برای یه شبکه خاص مناسب‌تره، بستگی به عوامل مختلفی مثل اندازه شبکه، پیچیدگی شبکه و بودجه داره.

مثال: فرض کنید دو تا کامپیوتر تو یه اداره می‌خوان با هم ارتباط برقرار کنن. این دو تا کامپیوتر به یه روتر وصل شدن. اگه از پروتکل RIP استفاده بشه، روتر هر 30 ثانیه اطلاعات مسیریابی رو به همه روترهای دیگه تو شبکه ارسال می‌کنه. این باعث میشه که روتر همیشه از بهترین مسیر بین دو تا کامپیوتر با خبر باشه و داده‌ها رو به درستی ارسال کنه.

مثال کد: (این فقط یه مثال خیلی ساده است و ممکنه syntax دقیقش فرق داشته باشه)


# Config router RIP
router rip
  version 2
  network 192.168.1.0
  no auto-summary

تو این کد، ما پروتکل RIP رو روی یه روتر فعال کردیم و بهش گفتیم که شبکه 192.168.1.0 رو به عنوان یه شبکه محلی در نظر بگیره. دستور no auto-summary هم یه تنظیمه که مانع از خلاصه سازی خودکار شبکه‌ها میشه. این یه دستور خیلی پایهه برای راه اندازی rip هستش.

خلاصه:

IGP یه ابزار مهم برای مدیریت ترافیک داده‌ها تو شبکه‌های کامپیوتریه. با استفاده از IGP، روترها می‌تونن بهترین مسیرها رو برای ارسال داده‌ها پیدا کنن و از ترافیک و ازدحام شبکه جلوگیری کنن. انتخاب پروتکل IGP مناسب بستگی به ویژگی‌های خاص شبکه داره.

امیدوارم این مقاله براتون مفید بوده باشه و تونسته باشید با مفهوم IGP آشنا بشید. اگه سوالی داشتید، حتما بپرسید!

کلمات کلیدی: پروتکل دروازه داخلی, IGP, مسیریابی, روتر, RIP, OSPF, EIGRP, شبکه کامپیوتری, توپولوژی شبکه

IGP دقیقا چه کاری انجام میده؟
IGP به روترها کمک می‌کنه تا اطلاعات مربوط به توپولوژی شبکه رو با هم به اشتراک بذارن و بهترین مسیرها رو برای ارسال داده‌ها به مقصدهای مختلف محاسبه کنن.
چه تفاوتی بین RIP و OSPF وجود داره؟
RIP یه پروتکل ساده و قدیمی هست که برای شبکه‌های کوچیک مناسبه، در حالی که OSPF یه پروتکل پیشرفته‌تره که برای شبکه‌های بزرگ طراحی شده.
آیا EIGRP فقط روی تجهیزات سیسکو کار می‌کنه؟
بله، EIGRP در اصل یه پروتکل اختصاصی سیسکو بود، اما امروزه نسخه استاندارد اون هم وجود داره. شما میتونیی در شبکهای غیر سیسکو هم ازش استیفاده کنید.
چطور می‌تونم IGP رو روی روترم فعال کنم؟
برای فعال کردن IGP روی روترتون، باید به مستندات روتر خودتون مراجعه کنید. معمولا این کار از طریق خط فرمان (Command Line Interface یا CLI) انجام می‌شه.
مخفف Interior Gateway Protocol چیست؟
مخفف Interior Gateway Protocol کلمه IGP می باشد.
IGP مخفف چیست؟
IGP مخفف Interior Gateway Protocol می باشد.

کلمه IGP مخفف چیست؟

وقتی به IGP به عنوان مخفف Interior Gateway Protocol اشاره می کنیم، منظور این است که IGP با گرفتن حروف اولیه هر کلمه مهم در Interior Gateway Protocol تشکیل می شود. این فرآیند عبارت اصلی را به شکلی کوتاه تر و قابل مدیریت تر فشرده می کند و در عین حال معنای اصلی خود را حفظ می کند. بر اساس این تعریف، IGP مخفف Interior Gateway Protocol است.

به اشتراک گذاشتن این مطلب در شبکه های اجتماعی

امتیاز شما به این مطلب

امتیاز: 5 از 5 (مجموع 1 رای)

اولین نفری باشید که در مورد این مقاله نظر می دهید!

5050- V24
Terms & Conditions | Privacy Policy

techfeed.ir© 2024 All rights reserved