آخرین بروزرسانی 1 ماه قبل

پیش نمایش (Pretexting) چیست؟

فریب پشت یک داستان: متن‌کلاهبرداری (Pretexting) چیست و چطور از خودمان محافظت کنیم؟

سلام دوستان عزیز!

امروز می‌خوام درباره یه موضوع خیلی مهم و البته رایج صحبت کنم: متن‌کلاهبرداری یا Pretexting. شاید اسمش یه کمی پیچیده به نظر برسه، ولی مفهومش خیلی ساده‌ست. متن‌کلاهبرداری یعنی یک نفر با یک داستان دروغین، سعی می‌کنه اطلاعات شخصی شما رو به دست بیاره. مثل یک بازیگر که نقشی رو بازی می‌کنه تا شما رو فریب بده. هدف اونها معمولا دسترسی به حساب‌های بانکی، رمزهای عبور یا اطلاعات محرمانه دیگه‌ست.

اجازه بدید با یه مثال شروع کنیم:

تصور کنید یه نفر با شما تماس می‌گیره و خودش رو کارمند بانک معرفی می‌کنه. بهتون می‌گه که یه مشکلی تو حسابتون پیش اومده و برای رفع اون، به اطلاعات حساب یا رمز عبور اینترنتیتون نیاز داره. این یه نمونه از متن‌کلاهبرداریه. این شخص داره با یه داستان دروغین، شما رو فریب می‌ده تا اطلاعات مهمتون رو در اختیارش بذارید.

چرا متن‌کلاهبرداری خطرناکه؟

متن‌کلاهبرداری خطرناکه چون خیلی راحت می‌تونه شما رو گول بزنه. کلاهبردارها خیلی ماهرانه داستان‌سرایی می‌کنند و خودشون رو جای افراد مورد اعتماد جا می‌زنند. اونها ممکنه از اطلاعاتی که از قبل درباره شما به دست آوردن هم استفاده کنند تا داستانشون رو باورپذیرتر کنن. مثلاً اسم شما، تاریخ تولدتون یا حتی اسم یکی از دوستانتون رو بدونن.

انواع رایج متن‌کلاهبرداری

متن‌کلاهبرداری شکل‌های مختلفی داره. بعضی از رایج‌ترین اونها عبارتند از:

  • تماس تلفنی از طرف بانک یا موسسات مالی: همونطور که گفتم، کلاهبردارها خودشون رو جای کارمند بانک جا می‌زنند و از شما اطلاعات حسابتون رو می‌خوان.
  • ایمیل‌های جعلی: ممکنه یک ایمیل دریافت کنید که ظاهرش شبیه ایمیل‌های رسمی باشه، مثلاً از طرف یک شرکت بزرگ یا یک سایت معروف. تو این ایمیل از شما خواسته می‌شه روی یک لینک کلیک کنید یا اطلاعات شخصی‌تون رو وارد کنید.
  • پیامک‌های مشکوک: ممکنه یک پیامک دریافت کنید که به نظر می‌رسه از طرف یک دوست یا آشنا فرستاده شده، ولی توش یه لینک مشکوک وجود داره.
  • کلاهبرداری در شبکه‌های اجتماعی: کلاهبردار ها ممکنه از طریق اکانت های جعلی با شما ارتباط برقرار کنند و با داستان های دروغین سعی کنند به اطلاعات شخصی شما دسترسی پیدا کنند.

برای اینکه بهتر متوجه بشید، یه جدول براتون آماده کردم:

نوع کلاهبرداری توضیحات مثال
تماس تلفنی بانکی شخصی خودش را کارمند بانک معرفی می‌کند. "سلام آقا/خانم ... . از بانک ... تماس می گیرم. یه مشکلی تو حساب شما پیش اومده. لطفا رمز عبورتون رو بگید."
ایمیل جعلی ایمیلی که شبیه ایمیل رسمی است. "برای تایید حساب کاربری خود، لطفا روی لینک زیر کلیک کنید." (لینک به یک سایت جعلی)
پیامک مشکوک پیامکی با لینک مشکوک. "سلام! عکس های عروسی رو اینجا گذاشتم: [لینک] "
شبکه های اجتماعی ایجاد حساب کاربری جعلی و ارتباط با شما. "سلام. منم فلانی دوست قدیمی‌ات. شماره کارتت رو بده یه مبلغی رو برات واریز کنم"

چطور از خودمان در برابر متن‌کلاهبرداری محافظت کنیم؟

خوشبختانه، راه‌های زیادی برای محافظت از خودتون در برابر متن‌کلاهبرداری وجود داره:

  • هیچ وقت اطلاعات شخصی‌تون رو از طریق تلفن یا اینترنت در اختیار کسی نذارید. مخصوصا اگه شما تماس گیرنده نبودید.
  • به ایمیل‌ها و پیامک‌های مشکوک با دقت نگاه کنید. به آدرس فرستنده، لحن پیام و غلط‌های املایی و گرامری (مثل همینجا که "فرستاده شده" رو اشتباه نوشتم!) دقت کنید.
  • روی لینک‌های مشکوک کلیک نکنید. اگه از طرف یک سازمان یا شرکت معتبر ایمیل دریافت کردید، بهتره به صورت مستقیم به وب‌سایت اونها مراجعه کنید و از طریق اونجا اقدام کنید.
  • از یک نرم‌افزار امنیتی قوی استفاده کنید. یک آنتی‌ویروس خوب می‌تونه به شما کمک کنه تا از ورود ویروس‌ها و نرم‌افزارهای مخرب به سیستمتون جلوگیری کنید.
  • بهترین دفاع، آگاهی است. هرچه بیشتر درباره انواع کلاهبرداری‌ها بدونید، احتمال اینکه قربانی بشید کمتر می‌شه.
  • با هوش و حواس جمع باشید! به اینکه چه کسانی و با چه نیتی با شما در تماس هستند، دقّت (یا دقِت ؟) کنید.

خلاصه

متن‌کلاهبرداری یک روش رایج برای فریب دادن افراد و سرقت اطلاعات شخصیشونه. کلاهبردارها با استفاده از داستان‌های دروغین، سعی می‌کنند شما رو گول بزنند. با آگاهی و رعایت نکات ایمنی، می‌تونید از خودتون در برابر این نوع کلاهبرداری محافظت کنید. همیشه یادتون باشه که هیچ وقت اطلاعات شخصی‌تون رو به افراد ناشناس ندید و به ایمیل‌ها و پیامک‌های مشکوک با دقت نگاه کنید.

امیدوارم این مطلب براتون مفید بوده باشه. مراقب خودتون باشید!

کلمات کلیدی:

متن کلاهبرداری, Pretexting, کلاهبرداری اینترنتی, امنیت سایبری, اطلاعات شخصی, فریب, امنیت اطلاعات

متن‌کلاهبرداری دقیقا چیه؟
متن‌کلاهبرداری یک نوع حمله سایبریه که در اون، کلاهبردار با استفاده از یک داستان یا بهانه دروغین، سعی می‌کنه اطلاعات حساس شما رو به دست بیاره.
چه اطلاعاتی بیشتر مورد هدف کلاهبردارها قرار می‌گیره؟
اطلاعات حساب بانکی، رمزهای عبور، اطلاعات کارت اعتباری، شماره ملی و هر نوع اطلاعات دیگه‌ای که می‌تونه برای سرقت هویت یا کلاهبرداری مالی استفاده بشه.
اگه فکر می‌کنم قربانی متن‌کلاهبرداری شدم، چیکار باید بکنم؟
بلافاصله با بانک یا موسسه مالی خودتون تماس بگیرید و موضوع رو گزارش کنید. رمزهای عبور خودتون رو تغییر بدید و مراقب فعالیت‌های مشکوک در حساب‌هاتون باشید. همچنین می‌تونید به پلیس سایبری هم گزارش بدید.
چطور می‌تونم به دوستام و خانوادم درباره متن‌کلاهبرداری آموزش بدم؟
این مطلب رو باهاشون به اشتراک بگذارید و درباره انواع کلاهبرداری‌ها و راه‌های پیشگیری از اونها باهاشون صحبت کنید. بهشون یادآوری کنید که هیچ وقت اطلاعات شخصی‌شون رو به افراد ناشناس ندن و همیشه هوشیار باشند.

به اشتراک گذاشتن این مطلب در شبکه های اجتماعی

امتیاز شما به این مطلب

امتیاز: 5 از 5 (مجموع 1 رای)

اولین نفری باشید که در مورد این مقاله نظر می دهید!

7735- V17
Terms & Conditions | Privacy Policy

techfeed.ir© 2024 All rights reserved