آخرین بروزرسانی 5 روز قبل

فرکانس Nyquist چیست؟

فرکانس نایکوئیست چیست؟ سفری ساده به دنیای نمونه‌برداری

سلام دوستان! حتماً تا حالا با فایل‌های صوتی یا تصویری دیجیتال کار کردین. مثلاً یه آهنگ رو دانلود کردین، یا یه عکس رو تو کامپیوترتون ذخیره کردین. اما تا حالا فکر کردین که چطوری یه صدای آنالوگ یا یه تصویر واقعی، تبدیل به یه سری عدد و رقم میشه که کامپیوتر می‌فهمه؟ اینجاست که فرکانس نایکوئیست به کمک ما میاد!

به زبان ساده، فرکانس نایکوئیست به ما میگه که با چه سرعتی باید از یه سیگنال نمونه‌برداری کنیم تا بتونیم اون سیگنال رو به درستی بازسازی کنیم. یعنی اگر بخوایم یه صدا یا تصویر رو به صورت دیجیتال ذخیره کنیم و بعداً دوباره اون رو پخش کنیم (بدون اینکه کیفیتش خراب بشه)، باید با یه سرعت مشخص ازش نمونه‌برداری کنیم. این سرعت مشخص رو بهش میگیم فرکانس نایکوئیست.

تصور کنید که می‌خوایم یه موج دریا رو نقاشی کنیم. اگه فقط چند تا نقطه از موج رو بکشیم، نمیتونیم شکل اصلی موج رو به درستی نشون بدیم. اما اگه تعداد زیادی نقطه رو بکشیم، می‌تونیم یه تصویر دقیق‌تر از موج داشته باشیم. فرکانس نایکوئیست هم دقیقا همین کار رو انجام میده.

چرا فرکانس نایکوئیست مهمه؟

اگر فرکانس نمونه‌برداری ما کمتر از فرکانس نایکوئیست باشه، یه اتفاقی میفته که بهش میگن "الییزینگ" (Aliasing). الییزینگ یعنی اینکه اطلاعات مهمی از سیگنال اصلی رو از دست میدیم و وقتی می‌خوایم اون سیگنال رو بازسازی کنیم، صداها یا تصاویر عجیب و غریبی میشن و کیفیتشون خیلی پایین میاد. درست مثل اینکه موج دریا رو فقط با چند تا نقطه بکشیم و یه تصویر خیلی بد ازش داشته باشیم.

چطوری فرکانس نایکوئیست رو محاسبه می‌کنیم؟

محاسبه فرکانس نایکوئیست خیلی ساده است. کافیه بالاترین فرکانس موجود در سیگنال رو پیدا کنیم و اون رو ضربدر 2 کنیم. یعنی:

فرکانس نایکوئیست = 2 * بالاترین فرکانس موجود در سیگنال

مثلاً اگه بالاترین فرکانس یه صدا 10 کیلوهرتز باشه، فرکانس نایکوئیستش میشه 20 کیلوهرتز. این یعنی ما باید با سرعت 20 هزار نمونه در ثانیه از اون صدا نمونه‌برداری کنیم تا بتونیم اون رو به درستی بازسازی کنیم.

یه مثال ساده

فرض کنید یه دستگاه داریم که صدای گیتار رو ضبط میکنه. این دستگاه میتونه صداها با فرکانس حداکثر 5 کیلوهرتز رو ضبط کنه. حالا برای اینکه این صدا رو به درستی ضبط کنیم، فرکانس نایکوئیست باید چقدر باشه؟

جواب: فرکانس نایکوئیست میشه 2 * 5 کیلوهرتز = 10 کیلوهرتز. یعنی دستگاه باید حداقل با سرعت 10 هزار نمونه در ثانیه از صدای گیتار نمونه‌برداری کنه.

جدول نمونه‌برداری رایج

نوع سیگنال بالاترین فرکانس معمول فرکانس نایکوئیست (حداقل) فرکانس نمونه‌برداری استاندارد
صدای انسان (مکالمه) 4 کیلوهرتز 8 کیلوهرتز 8 کیلوهرتز
موسیقی (کیفیت CD) 20 کیلوهرتز 40 کیلوهرتز 44.1 کیلوهرتز
موسیقی (کیفیت بالا) 48 کیلوهرتز 96 کیلوهرتز 96 کیلوهرتز
تصویر (ویدئو) بسته به رزولوشن و نرخ فریم متغیر است بسته به رزولوشن و نرخ فریم متغیر است بسته به رزولوشن و نرخ فریم متغیر است

همونطور که میبینید، فرکانس نمونه‌برداری استاندارد همیشه کمی بیشتر از فرکانس نایکوئیسته. این کار برای اطمینان از اینکه هیچ اطلاعاتی از دست نره و کیفیت سیگنال حفظ بشه انجام میشه.

فرکانس نایکوئیست و زنده‌گی روزمره

شاید فکر کنید که فرکانس نایکوئیست فقط یه مفهوم تئوریه که توی کتاب‌های مهندسی کامپیوتر پیدا میشه. اما در واقع، این مفهوم توی خیلی از وسایلی که هر روز استفاده می‌کنیم کاربرد داره. مثلاً:

  • پخش‌کننده‌های موسیقی: برای اینکه آهنگ‌ها رو با کیفیت بالا پخش کنن، باید با فرکانس مناسب ازشون نمونه‌برداری کنن.
  • تلفن‌های همراه: برای اینکه صدای شما رو به درستی منتقل کنن، باید با فرکانس مناسب از صداتون نمونه‌برداری کنن.
  • دوربین‌های دیجیتال: برای اینکه عکس‌ها و فیلم‌ها رو با کیفیت بالا ثبت کنن، باید با فرکانس مناسب از تصاویر نمونه‌برداری کنن.

خلاصه

فرکانس نایکوئیست یه مفهوم خیلی مهم توی دنیای دیجیتاله. به ما میگه که با چه سرعتی باید از یه سیگنال نمونه‌برداری کنیم تا بتونیم اون سیگنال رو به درستی بازسازی کنیم. اگه این مفهوم رو درک کنیم، می‌تونیم بفهمیم که چطوری وسایل دیجیتال کار می‌کنن و چطوری می‌تونیم بهترین کیفیت رو از اونها بگیریم. فهم این موضوع کمک میکنه درک بهتری از تکنولوژی داشته باشیم.

امیدوارم که این مقاله تونسته باشه مفهوم فرکانس نایکوئیست رو به زبون ساده براتون توضیح بده. اگه سوالی داشتین، حتماً بپرسین!

اگر در این نوشته اشتباهی املایی دیدید منو ببخشید. تلاش کردم که مفهوم رو ساده کنم.

کلمات کلیدی:

فرکانس نایکوئیست، نمونه‌برداری، دیجیتال، سیگنال، الییزینگ، مهندسی کامپیوتر، کیفیت صدا، کیفیت تصویر

فرکانس نایکوئیست چه ارتباطی با کیفیت صدا دارد؟
فرکانس نایکوئیست تعیین می‌کنه که با چه سرعتی باید از یه صدا نمونه‌برداری کنیم تا کیفیت اون حفظ بشه. هر چه فرکانس نمونه‌برداری به فرکانس نایکوئیست نزدیک‌تر باشه، کیفیت صدا بهتر خواهد بود.
آیا همیشه باید از فرکانس نایکوئیست دقیقا استفاده کنیم؟
نه، معمولاً فرکانس نمونه‌برداری رو کمی بیشتر از فرکانس نایکوئیست انتخاب می‌کنیم تا مطمئن بشیم که هیچ اطلاعاتی از دست نمیره و کیفیت سیگنال حفظ میشه. این کار به جلوگیری از الییزینگ هم کمک میکنه.
الییزینگ چه مشکلی ایجاد می‌کند؟
الییزینگ باعث میشه که اطلاعات مهمی از سیگنال اصلی از دست بره و وقتی می‌خوایم اون سیگنال رو بازسازی کنیم، صداها یا تصاویر عجیب و غریبی میشن و کیفیتشون خیلی پایین میاد.
در مورد تصویر هم فرکانس نیکویست کاربرد دارد؟
بله. در تصویر هم دقیقا به همین صورت هست و به تعداد پیکسل‌ها و جزئیات تصویر بستگی دارد. هرچه تصویر با کیفیت‌تر باشد، فرکانس باید بیشتر باشد.

به اشتراک گذاشتن این مطلب در شبکه های اجتماعی

امتیاز شما به این مطلب

امتیاز: 5 از 5 (مجموع 1 رای)

اولین نفری باشید که در مورد این مقاله نظر می دهید!

7016- V2
Terms & Conditions | Privacy Policy

techfeed.ir© 2024 All rights reserved