سلام دوستان!
تا حالا شده فکر کنید چطور این همه دستگاه الکترونیکی مثل موبایل، تلویزیون، رادیو و ... بدون اینکه همدیگه رو اذیت کنن، کنار هم کار میکنن؟ یه دلیل خیلی مهمش، رعایت استانداردهاییه به اسم سازگاری الکترومغناطیسی یا همون EMC.
تصور کنید یه ارکستر بزرگ رو. اگه هر نوازنده ساز خودشو خارج از هماهنگی بزنه، یه صدای گوش خراش تولید میشه. EMC هم مثل یه رهبر ارکستره که مطمئن میشه همه دستگاههای الکترونیکی، موزیک خودشون رو به درستی و بدون ایجاد مزاحمت برای بقیه اجرا میکنن.
به زبان ساده، EMC یعنی اینکه یه دستگاه الکترونیکی:
بتونه توی محیط الکترومغناطیسی خودش به درستی کار کنه (یعنی نویزها و اختلالات، عملکردش رو مختل نکنن).
خودش باعث ایجاد نویز و اختلال برای دستگاههای دیگه نشه.
در واقع، EMC یه جورایی به ما میگه که دستگاه ها باید "با ادب" باشند و مزاحم هم نباشند!
اهمیت EMC روز به روز بیشتر میشه، چون تعداد دستگاههای الکترونیکی اطراف ما داره به طور تصاعدی زیاد میشه. فکرشو بکنید اگه EMC رعایت نشه، چه اتفاقی میافته:
موبایلتون وسط یه تماس مهم قطع میشه.
تلویزیونتون پر از نویز میشه.
سیستم ناوبری هواپیما دچار اختلال میشه (خیلی خطرناک!).
همونطور که میبینید، EMC نه تنها برای کارکرد درست دستگاهها مهمه، بلکه برای ایمنی هم حیاتیه. مخصوصا توی صنایع حساسی مثل پزشکی، هوافضا و خودرو سازی.
EMC دو تا جزء اصلی داره:
EMI (Electromagnetic Interference): به معنی "تداخل الکترومغناطیسی" هستش. یعنی وقتی یه دستگاه یه سیگنال مزاحم ایجاد میکنه که روی عملکرد دستگاههای دیگه تاثیر میذاره. مثل یه همسایه پر سر و صدا که نمیذاره شما درس بخونید!
EMS (Electromagnetic Susceptibility): به معنی "حساسیت الکترومغناطیسی" هستش. یعنی اینکه یه دستگاه چقدر در برابر تداخلهای الکترومغناطیسی مقاومه. مثل اینکه شما چقدر میتونید صدای همسایه پر سر و صدا رو تحمل کنید و به درس خوندنتون ادامه بدید!
هدف EMC اینه که EMI رو کم کنه و EMS رو زیاد.
برای اینکه یه دستگاه EMC خوبی داشته باشه، مهندسا از یه سری راهکار استفاده میکنن:
محافظت (Shielding): دور قطعات حساس رو با یه لایه رسانا مثل فلز میپوشونن تا جلوی ورود و خروج امواج الکترومغناطیسی گرفته بشه. مثل یه سپر که از شما محافظت میکنه.
فیلتر کردن (Filtering): از فیلترها برای حذف نویزهای ناخواسته از سیگنالها استفاده میکنن. مثل یه صافی که آشغالها رو از آب جدا میکنه.
زمین کردن (Grounding): قطعات الکترونیکی رو به زمین وصل میکنن تا بار الکتریکی اضافی تخلیه بشه. مثل یه چاه که آب اضافی رو جمع میکنه.
طراحی مناسب مدار (Proper Circuit Design): طراحی مدار به شکلی که کمترین نویز تولید بشه و در برابر نویزها مقاوم باشه. مثل یه خونه که با مصالح خوب ساخته شده و در برابر زلزله مقاومه.
فرض کنید یه رادیو دارید که وقتی موبایلتون نزدیکش میشه، شروع میکنه به خش خش کردن. این یعنی موبایلتون داره EMI ایجاد میکنه و رادیوتون EMS ضعیفی داره. برای حل این مشکل، میتونید موبایلتون رو از رادیو دور کنید (کاهش EMI) یا رادیوی بهتری بخرید که در برابر نویزها مقاومتر باشه (افزایش EMS).
برای اینکه مطمئن بشیم دستگاهها EMC خوبی دارن، یه سری استاندارد وجود داره که باید رعایت بشن. این استانداردها توسط سازمانهای مختلف تدوین میشن و روشهای تست و محدودیتهای مربوط به EMI و EMS رو مشخص میکنن. رعایت این استانداردها اینه اطمینان حاصل میکنه که دستگاهها برای استفاده ایمن هستن.
استاندارد | توضیحات |
---|---|
CISPR | استانداردهای بینالمللی برای اندازهگیری و محدود کردن تداخل الکترومغناطیسی. |
IEC | استانداردهای بینالمللی مربوط به ایمنی و عملکرد دستگاههای الکترونیکی، از جمله EMC. |
FCC | استانداردهای آمریکا برای محدود کردن تداخل الکترومغناطیسی. |
CE | نشان CE نشون میده که یه محصول با استانداردهای ایمنی و EMC اروپا مطابقت داره. |
EMC یه مفهوم خیلی مهمه که به ما کمک میکنه دستگاههای الکترونیکی رو به شکلی طراحی و استفاده کنیم که بدون ایجاد مزاحمت برای همدیگه، به درستی کار کنن. رعایت استانداردهای EMC نه تنها برای کارکرد درست دستگاهها، بلکه برای ایمنی هم ضروریه. پس دفعه بعد که از دستگاههای الکترونیکی استفاده میکنید، یادتون باشه که EMC داره پشت صحنه کار میکنه تا همه چیز به خوبی پیش بره.
امیدوارم این مطلب براتون مفید بوده باشه!
موفق باشید!
وقتی به EMC به عنوان مخفف Electromagnetic Compatibility اشاره می کنیم، منظور این است که EMC با گرفتن حروف اولیه هر کلمه مهم در Electromagnetic Compatibility تشکیل می شود. این فرآیند عبارت اصلی را به شکلی کوتاه تر و قابل مدیریت تر فشرده می کند و در عین حال معنای اصلی خود را حفظ می کند. بر اساس این تعریف، EMC مخفف Electromagnetic Compatibility است.
امتیاز شما به این مطلب
امتیاز: 5 از 5 (مجموع 1 رای)
اولین نفری باشید که در مورد این مقاله نظر می دهید!
techfeed.ir© 2024 All rights reserved