آخرین بروزرسانی 10 ساعت قبل

چهار ضلعی (Dotted Quad) چیست؟

آدرس های IPv4: کواد نقطه چین چیست؟

سلام دوستان، امروز می خواهیم در مورد یه چیز جالب توی دنیای شبکه صحبت کنیم: آدرس های IPv4 و به خصوص "کواد نقطه چین". ممکنه این اسم یکم پیچیده به نظر برسه، ولی نگران نباشید! سعی می کنم خیلی ساده و قابل فهم توضیح بدم.

تصور کنید که هر کامپیوتر، تلفن همراه، یا هر وسیله ای که به اینترنت وصل میشه، یه آدرس پستی منحصر به فرد داره. این آدرس بهش کمک می کنه تا اطلاعات درست به دستش برسه. آدرس IPv4 دقیقا همینه: یه آدرس شناسایی برای دستگاه های متصل به اینترنت.

حالا کواد نقطه چین چیه؟ کواد نقطه چین، روشی هست که ما آدرس های IPv4 رو نشون می دیم. این آدرس از چهار عدد تشکیل شده که با نقطه از هم جدا میشن. هر کدوم از این اعداد می تونن بین 0 تا 255 باشن.

به این مثال توجه کنید:

192.168.1.1

این یه نمونه از یه آدرس IPv4 به شکل کواد نقطه چین هست. 192 ، 168 ، 1 و 1 هر کدوم یه قسمت از این آدرس هستن.

چرا بهش می گن کواد نقطه چین؟ چون از چهار قسمت (کواد) تشکیل شده که با نقطه از هم جدا (نقطه چین) شدن. خیلی ساده، مگه نه؟

حالا شاید بپرسید که این آدرس ها چه کاربردی دارن؟ این آدرس ها برای مسیریابی اطلاعات توی اینترنت خیلی مهمن. وقتی شما یه صفحه وب رو باز می کنید، کامپیوتر شما با استفاده از آدرس IP سرور اون وب سایت، اطلاعات رو از اون سرور دریافت می کنه. بدون این آدرس ها، هیچ راهی وجود نداره که کامپیوترها همدیگه رو پیدا کنن و با هم ارتباط برقرار کنن. خیلی مهم هست که هر دستگاه آدرس IP یکتا و درستی داشته باشه و در غیر این صورت ارتباط درست برقرار نمیشه. معمولا در شبکه های خانگی و شرکتی کوچک، این آدرس ها توسط روتر (Router) یا مودم به صورت خودکار به دستگاه ها اختصاص داده می شوند.

برای اینکه بهتر متوجه بشید، یه جدول مثال براتون میارم:

نوع دستگاه مثال آدرس IPv4 کاربرد
کامپیوتر شخصی 192.168.1.10 ارتباط با اینترنت و شبکه محلی
تلفن همراه 192.168.1.15 ارتباط با اینترنت از طریق وای فای
پرینتر 192.168.1.20 قابل دسترس بودن برای چاپ از طریق شبکه
سرور وب 104.21.82.150 میزبانی وب سایت و ارائه خدمات به کاربران

همونطور که میبینید، هر دستگاه می تونه یه آدرس IP منحصر به فرد داشته باشه. این آدرس ها توسط دستگاه های مختلفی مثل روترها و سرورهای DHCP اختصاص داده میشن.

ییه نکته مهم دیگه اینه که آدرس های IPv4 محدودیت دارن. فقط تعداد محدودی از این آدرس ها وجود داره و با افزایش تعداد دستگاه های متصل به اینترنت، مشکل کمبود آدرس به وجود اومده. به همین دلیل، یه نسخه جدیدتر از آدرس های IP به اسم IPv6 طراحی شده که تعداد خیلی بیشتری آدرس رو پشتیبانی می کنه. اما IPv4 هنوز هم خیلی استفاده میشه و درک اون خیلی مهمه.

در مجموع، آدرس های IPv4 به شکل کواد نقطه چین، یه روش استاندارد برای شناسایی دستگاه ها در شبکه های کامپیوتری و اینترنت هستن. این آدرس ها برای مسیریابی درست اطلاعات ضروری هستن.

خلاصه

تو این مقاله یاد گرفتیم:

  • آدرس IPv4 چیه و چرا مهمه.
  • کواد نقطه چین چیه و چطور یه آدرس IPv4 رو نمایش میده.
  • آدرس های IPv4 چه کاربردی دارن.
  • محدودیت های آدرس های IPv4 چیه و چرا IPv6 به وجود اومده.

کلمات کلیدی

IPv4, آدرس IP, کواد نقطه چین, شبکه, اینترنت, مسیریابی, IP Address, Networking

آیا می تونم آدرس IPv4 کامپیوترم رو خودم تغییر بدم؟
بله، شما می تونید آدرس IP کامپیوتر خودتون رو به صورت دستی تغییر بدید، اما معمولا بهتره که اجازه بدید روتر یا سرور DHCP به صورت خودکار این کار رو انجام بدن. تغییر دستی آدرس IP می تونه باعث بروز مشکلاتی در شبکه بشه اگه آدرس انتخابی شما با آدرس دیگه ای در تضاد باشه.
چه جوری می تونم آدرس IPv4 کامپیوترم رو پیدا کنم؟
برای پیدا کردن آدرس IPv4 کامپیوترتون، می تونید توی ویندوز از Command Prompt استفاده کنید و دستور ipconfig رو وارد کنید. توی مک و لینوکس هم می تونید از Terminal استفاده کنید و دستور ifconfig رو وارد کنید. آدرس IP شما معمولا با برچسب "IPv4 Address" یا چیزی شبیه به اون نشون داده میشه.
آیا آدرس های IPv4 عمومی و خصوصی هم داریم؟
بله، دقیقا. آدرس های IPv4 عمومی برای ارتباط با اینترنت استفاده میشن و آدرس های IPv4 خصوصی برای شبکه های داخلی مثل شبکه خونه یا شرکت استفاده میشن. روتر شما معمولا یه آدرس IP عمومی داره که با اون به اینترنت وصل میشه و آدرس های IP خصوصی رو به دستگاه های داخل شبکه اختصاص میده.
اگه آدرس IP من با آدرس IP یه نفر دیگه یکی باشه، چی میشه؟
اگه دو تا دستگاه توی یه شبکه آدرس IP یکسانی داشته باشن، باعث ایجاد conflict میشه و هیچ کدوم از دستگاه ها نمی تونن به درستی با شبکه ارتباط برقرار کنن. به همین دلیل، اختصاص آدرس های IP منحصر به فرد خیلی مهمه.

به اشتراک گذاشتن این مطلب در شبکه های اجتماعی

امتیاز شما به این مطلب

امتیاز: 5 از 5 (مجموع 1 رای)

اولین نفری باشید که در مورد این مقاله نظر می دهید!

3306- V1
Terms & Conditions | Privacy Policy

techfeed.ir© 2024 All rights reserved