آخرین بروزرسانی 1 روز قبل

سازنده بازار خودکار (AMM) چیست؟ تعریف و ویژگی ها

بازارساز خودکار (AMM) چیست؟ تعریف ساده و کاربردی

سلام دوستان! توی این مقاله میخوایم در مورد یه مفهوم جدید و مهم توی دنیای ارزهای دیجیتال صحبت کنیم: بازارساز خودکار یا همون AMM. شاید اسمش یکم پیچیده باشه، اما خیالتون راحت، سعی میکنم خیلی ساده و روون توضیح بدم.

فکر کنید رفتید بازار میوه و سبزیجات. همیشه کسایی هستن که میوه و سبزی میفروشن و کسایی هم هستن که میخرن. این وسط، یه چیزی مثل قیمت وجود داره که با توافق بین خریدار و فروشنده تعیین میشه. حالا اگه یه جنس فروشنده نداشته باشه چی؟ یا اینکه خریدار خیلی کم باشه؟ اینجا ممکنه بازار دچار مشکل بشه.

بازارساز خودکار (AMM) هم یه جورایی مثل همین بازار عمل میکنه، اما به صورت خودکار و بدون نیاز به حضور مستقیم فروشنده و خریدار. این سیستم به کمک الگوریتم ها و قراردادهای هوشمند کار میکنه و باعث میشه که همیشه یه بازار برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال وجود داشته باشه. به جای اینکه به یک خریدار یا فروشنده خاص تکیه کنیم، AMM به یک استخر نقدینگی متکی است.

استخر نقدینگی چیه؟

استخر نقدینگی (Liquidity Pool) یه جورایی مثل یه صندوق پر از ارزهای دیجیتاله. این صندوق توسط کاربران تامین میشه. یعنی شما و بقیه افرادی که ارز دیجیتال دارن، میتونن بخشی از ارزهاشون رو توی این استخر بذارن. در ازای این کار، یه سودی هم بهشون میرسه. به این افراد، تامین کنندگان نقدینگی یا LP (Liquidity Providers) میگن.

حالا وقتی یه نفر میخواد یه ارز دیجیتال رو بخره یا بفروشه، به جای اینکه دنبال یه فروشنده یا خریدار بگرده، مستقیماً با این استخر نقدینگی معامله میکنه. قیمت ارز دیجیتال هم بر اساس یه فرمول ریاضی تعیین میشه که میزان ارزهای موجود توی استخر رو در نظر میگیره.

مزایای AMM چیه؟

  • همیشه در دسترس: فرقی نمیکنه ساعت چنده یا چند نفر دارن معامله میکنن، AMM همیشه فعاله و شما میتونید ارز دیجیتال بخرید یا بفروشید.
  • تمرکززدایی: هیچ شخص یا سازمانی کنترل کننده AMM نیست. همه چیز به صورت خودکار و بر اساس قراردادهای هوشمند انجام میشه.
  • شفافیت: همه تراکنش ها و اطلاعات مربوط به AMM روی بلاک چین ثبت میشن و همه میتونن اونها رو ببینن.
  • درآمدزایی: شما با قرار دادن ارزهای خود در استخر نقدینگی می توانید سود کسب کنید.

معایب AMM چیه؟

  • ریسک از دست دادن دائمی (Impermanent Loss): اگه قیمت ارزهایی که توی استخر گذاشتید خیلی تغییر کنه، ممکنه مقداری از سرمایهتون رو از دست بدید. به این میگن از دست دادن دائمی که البته اسمش یه کم گمراه کننده هست و الزاما دائمی نیست، اما باید بهش توجه کرد.
  • کارمزد: برای انجام معاملات در AMM باید کارمزد پرداخت کنید. البته این کارمزدها معمولاً به تامین کنندگان نقدینگی پرداخت میشه.
  • امنیت: اگه قراردادهای هوشمند AMM مشکل داشته باشن، ممکنه هکرها بتونن بهش حمله کنن و سرمایه شما رو بدزدن. پس باید از AMM های معتبر و امن استفاده کنید.

یه مثال ساده:

فرض کنید یه استخر نقدینگی داریم که توش 10 تا اتریوم (ETH) و 30000 دلار (USDT) وجود داره. یه فرمول ساده وجود داره که قیمت رو تعیین میکنه: قیمت اتریوم میشه 3000 دلار (30000/10). حالا اگه یه نفر 1 اتریوم بخره، تعداد اتریوم ها توی استخر کم میشه (میشه 9 تا) و تعداد دلارها زیاد میشه. بنابراین، قیمت اتریوم یه کم میره بالا. دقیقاً به همین سادگی!

حالا یه جدول براتون میذارم که یه مقایسه بین صرافی های متمرکز (مثل بایننس) و AMM ها انجام بده:

ویژگی صرافی متمرکز (Centralized Exchange - CEX) بازارساز خودکار (Automated Market Maker - AMM)
نحوه کار دفتر سفارش (Order Book) استخر نقدینگی (Liquidity Pool)
واسطه وجود دارد (صرافی) ندارد
تمرکز متمرکز غیرمتمرکز
نیاز به احراز هویت معمولاً دارد معمولاً ندارد
هزینه ممکن است بالاتر باشد معمولاً پایین تر است، اما به شرایط بازار بستگی دارد

مثال کد (خیلی ساده و مفهومی - فقط برای درک بهتر):

function swap(uint amount, address tokenIn, address tokenOut) returns (uint amountOut) {
    // فرض می کنیم یک استخر نقدینگی با توکن های tokenIn و tokenOut داریم
    uint balanceIn = getBalance(tokenIn);
    uint balanceOut = getBalance(tokenOut);

    // محاسبه مقدار خروجی بر اساس فرمول AMM (خیلی ساده شده)
    amountOut = (amount * balanceOut) / (balanceIn + amount);

    // آپدیت موجودی استخر
    updateBalance(tokenIn, balanceIn + amount);
    updateBalance(tokenOut, balanceOut - amountOut);

    return amountOut;
}

این کد فقط یه مثال خیلی ساده است و در واقعیت AMM ها پیچیدگی های بیشتری دارن، اما امیدوارم ایده کلی رو گرفته باشید. برای اطلاعات بیشتر می تونین توی اینترت سرچ کنین و آموزش های پیشرفته تر رو مطالعه کنین. البته مواظب سایت های کلاهبردار باشین و از سایط های معتبر استفاده کنین!

خلاصه

بازارساز خودکار یه سیستم جدید برای خرید و فروش ارزهای دیجیتاله که به کمک استخرهای نقدینگی و قراردادهای هوشمند کار میکنه. این سیستم مزایایی مثل همیشه در دسترس بودن، تمرکززدایی و شفافیت داره، اما ریسک هایی هم داره که باید بهشون توجه کنید. قبل از استفاده از AMM ها، حتماً تحقیق کنید و با ریسک های اونها آشنا بشید. همچنین سعی کنین که از استخر های بزرگ تر و معتبر تر استفاده کنین.

امیدوارم این مقاله براتون مفید بوده باشه! اگه سوالی داشتید، حتماً بپرسید. موفق باشید!

کلمات کلیدی:

بازارساز خودکار, AMM, استخر نقدینگی, ارز دیجیتال, دیفای, DeFi, نقدینگی, از دست دادن دائمی, صرافی غیرمتمرکز

بازارساز خودکار (AMM) دقیقا چیه؟
AMM یه سیستم برای خرید و فروش اتوماتیک ارزهای دیجیتاله. به جای اینکه به یه فروشنده یا خریدار تکیه کنه، از استخر نقدینگی استفاده می کنه که توسط کاربرها تامین میشه.
از کجا میتونم از AMM استفاده کنم؟
خیلی از پلتفرم های دیفای (DeFi) مثل Uniswap، SushiSwap و PancakeSwap از AMM استفاده می کنن.
چه ریسک هایی در استفاده از AMM وجود داره؟
مهمترین ریسک، از دست دادن دائمی هست. همچنین، ممکنه کارمزد تراکنش ها زیاد باشه و اگه قراردادهای هوشمند AMM مشکل داشته باشن، ممکنه سرمایه شما به خطر بیفته.
چطور میتونم یه تامین کننده نقدینگی (LP) بشم؟
باید مقداری ارز دیجیتال رو توی استخر نقدینگی یه AMM بذارید. در ازای این کار، یه سودی بهتون میرسه. البته باید به ریسک از دست دادن دائمی هم توجه کنید. برای شروع کار یه سرچی توی اینترنت بزنین و پلتفرمی که براتون مناسب تره رو انتخاب کنین.
آیا AMM ها جایگزین صرافی های سنتی میشن؟
AMM ها یه گزینه عالی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال هستن، اما هنوز جایگزین کامل برای صرافی های سنتی نیستن. هر کدوم مزایا و معایب خودشون رو دارن. اما با رشدی که در طی این سال ها داشتن احتمال جایگرین شدنشون اصلا دور از ذهن نیست.
مخفف Automated Market Maker (AMM) چیست؟
مخفف Automated Market Maker (AMM) کلمه AMM می باشد.
AMM مخفف چیست؟
AMM مخفف Automated Market Maker (AMM) می باشد.

کلمه AMM مخفف چیست؟

وقتی به AMM به عنوان مخفف Automated Market Maker (AMM) اشاره می کنیم، منظور این است که AMM با گرفتن حروف اولیه هر کلمه مهم در Automated Market Maker (AMM) تشکیل می شود. این فرآیند عبارت اصلی را به شکلی کوتاه تر و قابل مدیریت تر فشرده می کند و در عین حال معنای اصلی خود را حفظ می کند. بر اساس این تعریف، AMM مخفف Automated Market Maker (AMM) است.

به اشتراک گذاشتن این مطلب در شبکه های اجتماعی

امتیاز شما به این مطلب

امتیاز: 5 از 5 (مجموع 1 رای)

اولین نفری باشید که در مورد این مقاله نظر می دهید!

740- V4
Terms & Conditions | Privacy Policy

techfeed.ir© 2024 All rights reserved