سلام دوستان. توی این مقاله میخوایم در مورد یه تکنولوژی جالب و کاربردی صحبت کنیم: شارژ بیسیم، یا همون انتقال توان بیسیم (Wireless Power Transfer - WPT). احتمالا اسمش رو شنیدید، چون خیلی از گوشیهای هوشمند و دستگاههای دیگه الان از این قابلیت پشتیبانی میکنن. اما واقعا شارژ بیسیم چطوری کار میکنه و چه مزایا و معایبی داره؟ بیاین با هم بررسی کنیم.
تصور کنید که دیگه نیازی به سیم و کابل برای شارژ کردن گوشیتون نباشه. فقط کافیه گوشیتون رو روی یه پد (pad) مخصوص بذارید و خودش شارژ بشه. خیلی خوبه، نه؟ این دقیقا کاریه که شارژ بیسیم انجام میده. ایده اصلی این تکنولوژی انتقال انرژی الکتریکی از طریق میدانهای مغناطیسی یا الکترومغناطیسی هست، بدون اینکه هیچ سیم یا اتصالی وجود داشته باشه.
شارژ بیسیم بر اساس یه اصل فیزیکی به نام "القای الکترومغناطیسی" (Electromagnetic Induction) کار میکنه. به زبان ساده، وقتی یه جریان الکتریکی از یه سیم پیچ عبور میکنه، یه میدان مغناطیسی ایجاد میشه. اگه یه سیم پیچ دیگه نزدیک این میدان مغناطیسی باشه، یه جریان الکتریکی تو اون سیم پیچ دوم هم القا میشه. این دقیقا همون کاریه که توی شارژر بیسیم انجام میدیم.
یه شارژر بیسیم (که بهش فرستنده یا transmitter هم میگن) یه سیم پیچ داره که جریان الکتریکی ازش عبور میکنه و یه میدان مغناطیسی قوی ایجاد میکنه. دستگاهی که میخوایم شارژش کنیم (مثلا گوشیمون) هم یه سیم پیچ دیگه (گیرنده یا receiver) داره. وقتی گوشیمون رو روی شارژر میذاریم، سیم پیچ گوشیمون توی میدان مغناطیسی شارژر قرار میگیره و یه جریان الکتریکی توش القا میشه. این جریان الکتریکی باتری گوشیمون رو شارژ میکنه.
برای اینکه این فرآیند به خوبی انجام بشه، سیم پیچهای فرستنده و گیرنده باید نزدیک به هم باشن و به اصطلاح "همتراز" (aligned) باشن. به همین دلیله که معمولا باید گوشیمون رو دقیقا روی محل مشخص شده روی شارژر بذاریم.
مهمترین استاندارد شارژ بیسیم، استاندارد Qi (تلفظ میشه "چی") هست. بیشتر شارژرهای بیسیم و دستگاههایی که از شارژ بیسیم پشتیبانی میکنن، از این استاندارد استفاده میکنن. استاندارد Qi حداکثر توان 15 وات رو پشتیبانی میکنه، اما شارژرهای سریعتری هم وجود دارن که میتونن توان بیشتری رو ارائه بدن.
روشهای مختلفی برای انتقال توان بیسیم وجود داره، اما رایجترینهاشون عبارتند از:
مثل هر تکنولوژی دیگهای، شارژ بیسیم هم مزایا و معایب خودش رو داره:
مزایا | معایب |
---|---|
راحتی و آسانی استفاده (دیگه نیازی به وصل کردن کابل نیست) | سرعت شارژ معمولا کمتر از شارژ با سیم هست |
کاهش استهلاک پورت شارژ دستگاه | راندمان پایینتر (مقدار بیشتری از انرژی تلف میشه) |
زیبایی و نظم بیشتر (بدون درهم ریختگی سیمها) | گرانتر بودن شارژرهای بیسیم نسبت به شارژرهای سیمی |
امکان شارژ چند دستگاه به طور همزمان (با استفاده از شارژرهای چندگانه) | نیاز به قرار دادن دقیق دستگاه روی شارژر |
فرض کنید یه گوشی هوشمند داریم که از شارژ بیسیم پشتیبانی میکنه. یه شارژر بیسیم Qi هم خریدیم. کافیه شارژر رو به برق وصل کنیم و گوشیمون رو روی قسمت مشخص شده شارژر بذاریم. میبینیم که گوشیمون شروع به شارژ شدن میکنه. دیگه نیازی به وصل کردن کابل نیست! این سادگی کار با شارژر بیسیم واقعا تحسین برانگیزه.
یه مثآل دیگه میتونه این باشه که تو بعضی ماشین های جدید یه قسمت مخصوص برای شارژ بی سیم گوشی وجود داره. کافیه گوشی رو بذارید اونجا و دیگه نگران تموم شدن باطریش نباشید.
شارژ بیسیم یه تکنولوژی جذاب و کاربردیه که به ما اجازه میده دستگاههامون رو بدون نیاز به سیم شارژ کنیم. این تکنولوژی بر اساس القای الکترومغناطیسی کار میکنه و مزایای زیادی مثل راحتی، زیبایی و کاهش استهلاک پورت شارژ داره. البته معایبی هم داره، مثل سرعت شارژ پایینتر و راندمان کمتر. با این حال، با پیشرفت تکنولوژی، انتظار میره که این معایب برطرف بشن و شارژ بیسیم به یه روش شارژ رایجتر تبدیل بشه.
شارژ بیسیم، انتقال توان بیسیم، WPT، Qi، القای الکترومغناطیسی، شارژر بیسیم، استاندارد Qi، مزایا، معایب
وقتی به WPT به عنوان مخفف Wireless Charging اشاره می کنیم، منظور این است که WPT با گرفتن حروف اولیه هر کلمه مهم در Wireless Charging تشکیل می شود. این فرآیند عبارت اصلی را به شکلی کوتاه تر و قابل مدیریت تر فشرده می کند و در عین حال معنای اصلی خود را حفظ می کند. بر اساس این تعریف، WPT مخفف Wireless Charging است.
امتیاز شما به این مطلب
امتیاز: 5 از 5 (مجموع 1 رای)
اولین نفری باشید که در مورد این مقاله نظر می دهید!
techfeed.ir© 2024 All rights reserved